KINA GECESİ EĞLENCESİ
Çok eski zamanlardan itibaren devam eden göçler ve kültürel birleşmelerle Anadolu’da her yöreye göre değişmekte olup büyük şehirlerde de bu gelenek özenle devam etmektedir.
Türk halk kültürüne göre kına 3 şey adına yakılır;
✓ Kesilecek kurbana yakılır ki Allah yoluna kurban edildiği için.
✓ Askere giden delikanlıya yakılır ki Vatana kurban olduğunun ifadesi için.
✓ Ve Gelin olacak Kıza yakılır ki kocasına gelin gideceği evine kurban olması için.
Gelin kızın baba evinden ayrılırken vedalaşma adına düzenlenen ve genelde kadınlar arasında kız arkadaşlarıyla beraber yaptığı duygusal bir kutlamadır KINA GECESİ EĞLENCESİ.
Kına yakma deyimi ağıt yakma gibi türkü yakma sözüne dayalı olarak oluşmuş bir söz kalıbıdır.Bu gecenin en çarpıcı uygulamasıdır ağıtlarla birlikte kına yakmak..Gelin kıza kaftan yada bindallı denilen geleneksel motifler taşıyan genelde boncuk, parlak taş veya pullarla bezenmiş çok süslü bir elbise giydirilir.Başının üzerine kırmızı renkte bir duvak örtülür. Bir tepsi içine mumlarla süslenmiş kına koyulur ve gelin kızın etrafında Kadınlar dönerek sazsız çalgısız kına ağıtları söylenir ve gelin kız ağlayana kadar devam edilir. Ağlamaya başlayınca kayınvalidesi tarafından avuç içlerine altın basılır. Daha sonra özellikle evli mutlu ve ilk çocuğu hayatta olan bir kimse tarafından her iki eline kına yakılır. Kınanın yakılmasından sonra Gece oyunlarla türkülerle eğlenceli bir şekilde devam eder.